داده‌کاوی بازتاب اقدام سحر امامی در لحظه انفجار صداوسیما؛
«سحر امامی» و بازنمایی دو تصویر متفاوت از زن ایرانی در شبکه‌های اجتماعی
يکشنبه 1 تير 1404 - 18:52:59
ایرنا

یکی از مهمترین اتفاقات روز چهارم جنگ اسرائیل علیه ایران، حمله به ساختمان شیشه‌ای صداوسیما بود. اما کل ماجرای انفجار این ساختمان زیرسایه اقدام مجری این شبکه در لحظه انفجار رخ داد جایی که سحر امامی با روحیه بالا در مقابل دوربین ایستاد و تا لحظه انفجار و برهم خوردن فضای ضبط زنده، حسی از ترس و نگرانی از خود بروز نداد. نکته مهم اینکه پس از این اتفاق، بار دیگر او جلوی دوربین ظاهر شد که نشان دهد مقاومت زن مسلمان ایرانی، ادامه دارد و صدای حقیقت در سیمای جمهوری اسلامی ایران خاموش‌شدنی نیست.

در ادامه بازتاب این اتفاق در شبکه‌های اجتماعی در 12 ساعت نخست بروز این حادثه در صداوسیمای ملی بررسی و گزارش آن ارائه شده است:

تحلیل مضمون توئیت‌های پربازدید امامی

بررسی اولیه از توئیت‌های منتشرشده در این بستر در 12 ساعت نخست پس از انفجار در صداوسیما نشان می‌دهد که مضامین متعدد و متنوعی در این باره از سوی کاربران این بستر جریان‌ساز انتشار یافته است.

«سحر امامی» و بازنمایی دو تصویر متفاوت از زن ایرانی در شبکه‌های اجتماعی


سحر امامی در ابتدا باعث نوعی دوقطبی توئیتری شد به‌گونه‌ای که هر اندازه که در میان برخی کاربران اقدام شجاعانه او نمادین و از سر ایمان، توکل و غیرت زن ایرانی توصیف شد، در سوی مقابل باعث عصبانیت و متعاقب آن تخریب او در توئیتر شده؛ در واقع برخی از کاربران به‌ویژه کاربر «حافظه تاریخی» که محتوایش بارها بازنشر شده با انتشار مصاحبه‌ای از سحر امامی در سال‌های دور سعی در تخریب چهره و شخصیت این مجری صداوسیما داشته است.

مقایسه عملکرد شجاعانه امامی با مجریان دیگر رسانه‌های خارجی در زمان انفجار از دیگر مضامینی بود که در دیگر شبکه‌های اجتماعی بارها نشر و باز نشر شد. در خصوص ریشه این اقدام خانم امامی نیز دلایل زیادی مطرح شد و برخی این شجاعت را از سر ایمان و توکل و برخی حاصل غیرت زنانه ایرانی وی بیان کردند.

بازتاب اینستاگرامی اقدام سحر امامی

در صفحات اینستاگرامی متعدد خبری و غیرخبری، بارها اقدام شجاعانه این مجری تلویزیون منتشر و به عبارتی وایرال شد و با وجود اینکه هنوز نمی‌توان آمار مشخصی از بازدیدها و لایک‌های این محتوا منتشر کرد اما به نظر می‌رسد اتفاقی کم‌نظیر در بالابردن چهره زن مسلمان ایرانی و همچنین صداوسیما رخ داده است.

نکته واضح و قابل توجه در اینستاگرام، تقابل و انتقاد بانوان به ظاهر غیرمذهبی با کاربرانی بود که به تمسخر و تخریب سحر امامی پرداخته بودند. برای نمونه «تینوش نظامجو» که از چهره‌های برانداز نظام محسوب می‌شود در ویدئویی به تمسخر سحر امامی پرداخته که با واکنش شمار زیادی از کاربران روزمره‌نویس اینستاگرامی روبه‌رو شد. این تقابل و مواجهه با تخریب‌کنندگان چهره امامی در صفحه‌های مختلف دیگر نیز قابل تسری و ردیابی بود.

صفحه اینستاگرامی خبرگزاری فارس بیشترین واکنش کاربران این بستر را در قالب بالاترین تعداد کامنت بدست آورد. این اکانت در پستی در ساعت 2 و 3 دقیقه بعدازظهر با دریافت 14 هزار و 650 لایک و 473 کامنت نوشت: «پس از شجاعت مثال زدنی سحر امامی، مجری صداوسیما هنگام حمله موشکی رژیم صهونیستی به ساختمان رسانه ملی، جواد فروغی قهرمان المپیک مدال جهانی را تقدیم این مجری کرد. کمیته ملی المپیک هم اعلام کرد سحر امامی به عنوان نماد مقاومت و ایستادگی به بازی‌های همبستگی کشورهای اسلامی ریاض 2025 اعزام می‌شود.»

«شیر زن ایرانی» از جمله هشتگ‌های پرتکرار اینستاگرام در این بازه زمانی بود. نکته جالب توجه درباره این هشتگ در این بستر این بود که فراگیری آن به اندازه‌ای در اینستاگرام زیاد شده بود که حتی برخی محتواها برای دیده شدن خود، مطالب غیرمرتبط خود را با هشتگ سحر امامی انتشار دادند.

ترین‌های تلگرام فارسی در باره اقدام سحر امامی

به جز یک پست تخریبی، از میان 10 پست اول پربازدید تلگرامی و مرتبط با سحر امامی، همگی در حمایت و همراهی او منتشر و مورد توجه قرار گرفته بود. «زن تراز انقلاب اسلامی» هشتگی بود که کانال‌های تلگرامی سحر امامی در حمایت از او برجسته و در این فضا انتشار دادند.

واکنش‌ها در ایتا

فضای ایتا در مقایسه با دیگر شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های خارجی، فضای همراه‌کننده‌تری نسبت به حرکت شجاعانه این مجری بود به طوری که هشتگ‌های «شیرزن ایرانی» و «بانوی مجاهد» همزمان با هشتگ سحر امامی در این بستر و بازه زمانی پرتکرار شدند.

نکته جالب اینکه پربازدیدترین محتوای ایتایی به طور کاملا یکسان همان محتوایی بود که در تلگرام بیشترین بازدید را گرفته بود و با اینکه منبع و کانال‌ها مختلف بودند اما اظهارنظر «جکسون هینکل» در این بستر نیز بسار مورد توجه و استقبال قرار گرفت: «جکسون هینکل روزنامه‌نگار مشهور آمریکایی از توانایی سحر امامی تقدیر کرد». این محتوا که دقایقی بعد از انتشار در کانال‌های تلگرامی و در ساعت 8 و 50 دقیقه صبح در کانال‌های ایتایی منتشر شد، 271 هزار و 358 بار دیده شده است.

موثرترین کاربران در ارتباط با اقدام سحر امامی

به نظر می‌رسد اقدام سحر امامی و تاثیری که بر افکارعمومی فارسی‌زبانان گذاشت و سبب شد طیف زیادی از کاربران با گرایش‌های فکری مختلف به همراهی با او بپردازند، باعث نارضایتی و عصبانیت کاربران و منایع رسانه‌ای مخالف نظام شد به‌گونه‌ای که به سرعت محتوای تخریبی علیه او در مجازی با اولویت توئیتر و تلگرام شکل گرفت. یک کانال تلگرامی و حساب توئیتری متصل به او با انتشار یک ویدئو از موضع‌گیری چند سال پیش امامی سعی در تخریب تصویر برجسته شده این مجری صداوسیما کرد که همچنان این تخریب گسترده رسانه‌ای ادامه دارد.

از نظر تعداد بازدید در تلگرام، دست بالا با رسانه‌های داخلی و حامیان سحر امامی بوده به طوری که در میان 10 کانال نخست پربازدید، فقط دو کانال «وحید آنلاین» و «مملکته» محتوای تخریبی پربازدید منتشر کردند و خبرفوری، آخرین خبر، تسنیم نیوز و خبر فوری دیگری با همین اسم توانستند توجه مخاطبان داخلی را در همراهی با امامی برانگیزند.

در ایتا، یکی دستی کانال‌ها در همراهی با امامی بیشتر بود و کانال ایتایی باشگاه خبرنگاران جوان در رده نخست منابع رسانه‌ای پربازدید در این بستر بود که توانست مخاطبان زیادی را با خود همراه کند.


http://nasimesharq.ir/fa/News/16946/«سحر-امامی»-و-بازنمایی-دو-تصویر-متفاوت-از-زن-ایرانی-در-شبکه‌های-اجتماعی
بستن   چاپ