آخرین مطالب

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار اجتماعی

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

  بزرگنمایی:
وجود حدود ۳۰ نوع نان سنتی و بومی در استان کرمان، زینت‌بخش سفره مهمانان و گردشگران به ویژه طی ایام ماه مبارک رمضان در افطاری و سحری روزه‌داران و اهالی این دیار است.

پهن شدن بساط سفره سحرها و افطارهای ماه مبارک رمضان در کنار زمزمه مناجات و ادعیه از خاطرات بسیار خوب و معنوی روزه داران و مؤمنان محسوب می شود و نان مهم ترین خوراک سفره رمضانی است.

دیار کریمان با تنوع خاص اقلیمی و فرهنگی، شاهد تهیه و پخت انواع مختلفی از نان های بومی و محلی با روش ها و طعم های متفاوت است که هر کدام از کیفیت بالایی برخوردار هستند و طرفداران زیادی دارد؛ پخت نان سنتی هنوز در منازل به ویژه در روستاها متداول و مرسوم است.

 

 

 

 

نان های ویژه کرمان آنقدر جذاب و مطبوع هستتد که تعدادی از آنها شامل نان تیری عشایر، کپوی زرندی، تافتون کرمانی، نان چرب و شیرین سیرجان، نان کرنون شهربابک و انار، روغن جوشی کرمان و نان کلوچه بافت به عنوان میراث ناملموس این دیار به ثبت ملی رسیده اند.
در سال‌های اخیر به دلیل پایین آمدن کیفیت نان در نانوایی ها، نان های محلی و سنتی طرفداران زیادی پیدا کرده و در استان کرمان مناطقی مانند چترود، ده‌زیار و ماهان از مراکز پررونق‌تر پخت نان های سنتی هستند.

نان کرنون

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

مشهورترین نان سنتی استان کرمان کرنون نام دارد؛ این نان از باکیفیت ترین و خوشمزه ترین نان های سنتی استان محسوب می شود که در شهرستان های شهربابک انار، رفسنجان و دیگر مناطق شمالی استان رواج دارد.

نان کرنون به دلیل تنور مخصوص پخت آن که کارکردی شبیه کوره دارد، به این اسم معرفی شده و برای پخت این نوع نان 2 گونه تنور در کف یا 70 تا 80 سانتیمتر بالاتر از سطح زمین استفاده می شود که پس از گرم شدن و حرارت کافی آتش تنور، خمیر آماده شده را در چانه هایی به وزن تقریبی 700 تا 800 گرم روی سنگ های کف تنور پهن می کنند و در تنور را می بندند که پس از حدود 20 دقیقه تا نیم ساعت نانی با کیفیت بسیار بالا به دست می آید.

نان کرنون اغلب در کنار غذاهای سنتی مانند بُزقرمه، انواع غذاهای تهیه شده با کشک، اشکنه و غیره مصرف می شود و به دلیل سازگاری با ذائقه و پسند افراد طرفداران زیادی در کرمان دارد.

نان تیری

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان تیری به دلیل تهیه سریع و آسان در میان عشایر به‌ویژه چوپانان رواج زیادی دارد و جزو نان های سنتی محسوب می شود که آن را در منزل هم به آسانی می توان تهیه کرد.

برای پخت نان تیری چانه های خمیر را روی تخته سنگ صاف یا ظروف فلزی که از قبل توسط اجاق آتشی داغ پهن می شود، پهن می کنند که در مدت کوتاهی آماده می شود.

نان تیری به دلیل ضخامت نازک و کم حجم بودن، آسان هضم می شود و همچنین در صورت خشک شدن ماندگاری بالایی هم دارد.

نان کُپو

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان کُپو دیگر نان کرمانی است که اغلب میانه خمیر نان را خرما یا سیب زمینی قرار می‌دهند و با نام کُپوی خرمایی یا سیب معروف است. این نان به دلیل طعم و مزه آن بسیار لذیذ و مورد پسند مردم قرار دارد و بیشتر در شهرستان های زرند و کرمان تهیه می شود.
نان کپو را هم‌ می توان در خانه و با اجاق گاز یا در طبیعت تهیه کرد؛ البته در برخی نقاط خمیر نان کپو را با سبزیجات تازه مخصوصی مخلوط و پخت می کنند که به آن نان سبزی هم گفته می شود و ارزش غذایی بالایی دارد.

نان تافتون کرمانی

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان تافتون کرمانی روش تهیه و پختی شبیه به نان های تافتون سایر نقاط کشور دارد، اما در این منطقه بیشتر از برخی ادویه و سبزیجات استفاده و در تنورهای گلی و با آتش هیزم تهیه می شود.

این نان که اغلب همراه با ادویه های مختلف مثل زردچوبه یا زعفران تهیه می شود، مورد پسند اهالی استان کرمان است و همراه با غذاهای مقوی مانند آبگوشت، کشک و بزقرمه مصرف می شود؛ مصرف این نوع نان آنقدر زیاد است که برخی نانوایی ها نیز نوعی از آن را تهیه می کنند.

همچنین نان تافتون را به روشی مخصوص به صورت نازک در تنور خشک می کنند و در اصطلاح به آن بربری هم می گویند که در مواقعی که نان تازه در دسترس نیست به صورت خشک یا آبزده با غذاهای محلی مصرف می شود.

روغن جوشی

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

روغن جوشی نوعی نان مخصوص کرمان است که بیشتر برای درگذشتگان و خیرات اموات تهیه می شود و به دلیل مواد مقوی که در آن به کار می رود از طعم و مزه مطبوعی برخوردار است.

برای تهیه خمیر روغن جوشی، آب و شیر را با پودر خمیر فوری مخلوط می کنند و در محیط گرم قرار می‌دهند تا حباب‌هایی ایجاد شود و سپس آرد را به آن اضافه کنند؛ سپس با تخم مرغ و بکینگ پودر مخلوط می‌شود و به این خمیر ادویه‌های مخصوصی مانند سیاه دانه، تخم گشنیز، زیره، نمک و زردچوبه اضافه و در محیط گرم قرار می‌دهند.

پس از آماده شدن خمیر، آن را به شکل دایره های کوچکی در می آورند و درون روغن داغ می گذارند تا کاملا سرخ شود؛ نان روغن جوشی را با پودر مغز پسته یا شکر هم تزیین می کنند.

نان بورک

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

بورک کرمانی یک نان محلی و خاص دیار کریمان است که از ترکیب آرد، تخم‌مرغ، پنیر و سبزیجات تهیه و به دلیل مواد به کار رفته در آن به عنوان صبحانه یا یک میان‌وعده غذایی مصرف می‌شود.

برای تهیه نان بورک، برگ های گیاه یونجه را با پیاز سرخ می کنند و درون خمیر نان می گذارند که در تنور پخت می شود و طعم و عطر فوق العاده ای نیز به نان می دهد.

نان چرب شیرین سیرجان

نان‌های لذیذ کرمان، زینت‌بخش سفره افطار

نان چرب شیرین سیرجان از خوشمزه ترین نان های استان کرمان محسوب می شود که از گندم محلی تهیه شده و روش مخصوص پخت دارد. در تهیه خمیر این نوع نان از روغن، شکر و در برخی موارد شیر استفاده می شود که همین موضوع طعم نان را بسیار لذیذ و پر طرفدار می کند.

مصرف نان چرب و شیرین بیشتر در ایام عید نوروز و مناسبت هایی مانند اعیاد مذهبی و ماه رمضان است که افراد با پخت آن از مهمانان پذیرایی می کنند.

نان های دیگری نیز در مناطق گوناگون استان پهناور کرمان تهیه می شود که در این گزارش تنها به برخی از آنها پرداخته شد.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

رئیس سازمان اطلاعات سپاه به شهادت رسید

راز کشف جسد یک زن جوان در کرمان، مشخص شد

امام جمعه فهرج درگذشت

فضای پروازی کشور تا 14 فردا شنبه بسته است

فرود موشک‌های ایرانی در قلب تل‌آویو

رهبر معظم انقلاب: نیروهای مسلح رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد

امیر سرلشکر حاتمی فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران شد

دو فروند جنگنده F35 متخاصم رژیم صهیونیستی توسط پدافند هوایی ارتش منهدم شد

دشمن برغم ادعای رهگیری موفق به مقابله با امواج حملات موشکی ایران نشد

اطلاعیه شماره 1 ستاد کل نیرو‌های مسلح

فعالان فضای مجازی امنیت روانی جامعه را مخدوش نکنند

بیانیه وزارت امور خارجه در پی حملات امروز رژیم صهیونیستی

شهادت شماری از فرماندهان و شخصیت‌های علمی در حملات رژیم صهیونیستی

سپاه پاسداران در پی حمله رژیم صهیونیستی بیانیه صادر کرد

رژیم صهیونی برای خود سرنوشت دردناکی تدارک دید

اطلاعیه مهم وزارت اطلاعات درباره انتقال اسناد رژیم صهیونیستی

حکم اعدام 9 تروریست داعشی اجرا شد

فرمانداران و بخشداران صاحب اتاق فکر می‌شوند

پزشکیان: هوش مصنوعی یکی از سرفصل‌های آموزشی جدید برای معلمان است

مدیرکل غله کرمان: منتظر ابلاغ قیمت جدید نان هستیم

هوشنگ مرادی کرمانی از بیمارستان مرخص شد

ادعای ترامپ: ایران در مذاکرات هسته‌ای تهاجمی‌تر و سرسخت‌تر شده است

تجهیز سازمان محیط زیست به پهپاد و دوربین‌های جدید

سردار جلالی: صهیونیست‌ها غذا را به سلاح تبدیل کرده‌اند

جزئیات کشته شدن محکوم قتل عمد در بیمارستان کرج

بیست و هشتمین فرزند جانباز کهنوجی به دنیا آمد

پرداخت فوق العاده خاص کارمندان مشروط شد

میراث فرهنگی بم: خشکاندن عمدی نخلستان‌ها غیرممکن است

خسارت سیل به جاده‌های قلعه‌گنج ١٠٠ میلیارد ریال اعلام شد

وزیر کشور تعطیلی 2 هفته ای صنایع را تکذیب کرد

70 هزار پروژه نیمه‌تمام در کشور داریم/ انتقاد از تملک 51 کارخانه توسط بانک‌ها

ثبت 600 هزار بازدید روزانه از نمایشگاه کتاب تهران/ مجموع فروش به 424 میلیارد تومان رسید

یارانه اردیبهشت دهک‌های اول تا سوم واریز شد

در دهک‌بندی‌ها اطلاعات نادرست ارائه شد

استاندار کرمان: مصرف برق ادارات و صنوف را به نفع کشاورزان کم کردیم

جیب خالی میراث برای 2 قلعه‌ 3 هزار ساله شهر کرمان

پزشکیان: ترامپ ایرانیان را نشناخته است

قطعی برق در دمای 45 درجه جنوب کرمان و خاموشی پمپ‌های کشاورزی

پایان گروگانگیری سه ماهه جوان رودبارجنوبی در کشور همسایه

استاندار کرمان: به دلیل قطعی‌های برق شرمنده مردم نجیب استان هستیم

جزییات امتحان نهایی مدارس کرمان و پیگیری برای جلوگیری از قطع برق

سید عباس عراقچی: می‌توان گفت و گوها را رو به جلو ارزیابی کرد

پزشکیان: در مذاکره جدی و به دنبال توافق هستیم

فریب آگهی‌های استخدام تقلبی را نخورید

هند و پاکستان بر سر آتش‌بس کامل به توافق رسیدند

اوباش در کرمان شناسنامه‌دار می‌شوند

هشدار درباره رانندگی بدون گواهینامه زیر سن قانونی

دمای کرمان گرم‌تر می‌شود

استاندار کرمان: نیروهای بومی استان در هیات مدیره معادن به کار گرفته شوند

آلرژی فقط یک عطسه ساده نیست!